keskiviikko 23. huhtikuuta 2014

Disney-prinsessojen (ja muidenkin) hiuksista

Ollessani lapsi parhaat televisio-ohjelmat olivat minusta sellaisia, joissa on ihania hiuksia. (Paitsi Pelle Hermannilla ja Röllillä ei ollut ihanat hiukset, mutta ne oli silti parhaita.) Parhaissa värityskirjakuvissa oli ihania hiuksia ja parhaat sadut olivat sellaisia, joiden kuvituksena oli ihanahiuksisia prinsessoja. Ihanat hiukset oli yksi parhaista asioista. (Omat hiukseni eivät olleet muuta kuin piikkisuorat ja sähköiset.)

Vähän vanhempana sama homma jatkui. Pikku naisten ikivanhassa elokuvaveriosta muistan Amyn essun lisäksi vain korkkiruuvikiharat ja Bethin pitkät hiukset ja hiusnauhan. Tuulen viemässä olennaisinta oli Vivien Leighin hiukset. Erityisesti se alun kampaus, jossa aukinaiset hiukset on ihanasti nostettu sivuilta ylös. Sissi-elokuvien ehdoton vetovoima oli Romy Schneiderin hiuksissa (peruukissa).

Lapsena minä tietysti piirsin mieluiten prinsessoja. Piirrän edelleenkin mieluiten prinsessoja, ja prinsessapiirustusten suurimmat esikuvani ovat samat kuin alusta alkaen: Rudolf Koivu, Albert Edelfelt ja Carl Larsson. Uudet lisät esikuviini ovat Alphonse Mucha, Viktor Vasnetsov Ivan Bilibin. Kaikki kuusi olivat hiuseksperttejä.

Ihanimmat hiukset ovat pitkät ja silkkiset ja liehuvat ja niissä on kiehkuroita ainakin latvoissa. Kuvassa prinsessa tarkastelee puutarhasuunnitelmiaan.
Otollisin prinsessa hiuspiirustusten kannalta on Rosalinda/Porkkanainen/Persiljainen/Tähkäpää. Sattumoisin hän on ollut lempiprinsessani aina vain. Piirros on totisesti ajalta ennen vihjettäkään Disneyn elokuvasta.
Disneyn prinsessoilla on tietenkin keskeinen sija prinsessahiusasioissa (ja Disneyn prinsessaelokuvat listautuvat parhausjärjestykseen jotakuinkin hiusten perusteella).

Lumikilla on liian lyhyet ja pöyheät hiukset, jotta hän voisi menestyä prinsessasaralla. Plussaa tulee kuitenkin hiusnauhasta. Ja Lumikin hame on kaikkein hienoin.

Lumikin hiukset on silti kivat piirtää.
Tuhkimon hiukset ovat nekin liian pöyheät ja lyhyet, mutta huivin kanssa ne ovat suloiset.

Tuhkimon peruslook. Siis ennen prinsessuutta.
 Ruususen hiukset ovat erittäin varteenotettavat. Ne ovat parasta A-luokkaa (mutta elokuvasta en välitä). Ruususen hiukset ovat ihanat, koska ne ovat pitkät ja ihastuttavalla tavalla tuhdin kiharaiset ja niissä on ihana etutukka. Ruususen kruunu ja hiusnauha eivät pahenna tilannetta. Ruususen kruunu on kaikkein paras kaikista Disneyn kruunuista.

Auroran kiharat ovat ihanimmat kiharat kaikista.
Mulania, Pocahontasta, Jasminea ja joitakin, joita en muista, en kommentoi, koska heihin minulle ei ole läheistä suhdetta. (En ole nähnyt Mulan-elokuvaa laisinkaan, ja Pocahontasia ja Aladdinia en muista kunnolla. Olen tainnyt nähdä nekin vain kerran tai pari.)

Arielin hiukset kuuluvat parhaimmillaan A-luokkaan, mutta hetkittäin ne ovat vain puffahtanut tulipunainen pinta. Tuulen sekoittamana tai veden alla liikkessä tai märkänä olkapäillä Arielin hiukset ovat ehdottoman ihanat.

Arielin vesiletti. (Ja kameran vihreäoranssit temput paperilla.)
Bellen hiukset olivat suosikkini siihen saakka, kun tuli tämä uusin setti prinsessa-animaatioita. Bellen hiukset ovat ihanat, koska niistä irtoaa välillä suortuva otsalle ja ne ovat ruskeat. Homman viimeistelee ja voiton vie kotiin se, että hiukset kohoavat keskijakauksesta sivulle vähän kuin elokuvan Scarlett O'Haralla. Tai Sissillä. Bellen juhlakampaus on täydellinen.

Bellen otsakiehkurat ovat suloiset. Paperin viherpunainen väri ei.
Meridan hiukset on animoitu ihanalla tavalla pöyheäksi pörröpesäksi ja niiden väri on kaunis, mutta ne sijoittuvat hiuskilvassa Arielin tasolle, Ruususen ja Bellen taakse. 

Meridan söhröpörrö on vaikein piirtää.
 Uusimman prinsessa-animaation, Frozenin, hiukset ovat Bellen luokkaa. Elsan ja Annan nutturakampaukset ovat täydelliset, ne yltävät Bellen kanssa tasoihin. Elsan letistä en välitä niin paljon. Mutta Annan luontevat palmikot ja elävät etuhiukset ovat ihanat, Bellen tasoa nekin.

Annan letit ja etutukka ovat kovin skandinaaviset. Täsmennetään nyt tässä aiemmin sanottua: Lumikin hame voittaa perinteisen prinsessahamekategorian. Elsan ja Annan norjalaishenkiset vaatteet ovat muuten hienoimmat kaikista.
Elsan nuttura on täydellinen.
Paras kaikista tietenkin on Tähkäpää. Se nyt on selvää. Ei tarvinne selittää.

Tähkäpään hiuksissa on parasta se, että niitä voi piirtää vaikka miten pitkälle.

Onko teillä näkemyksiä prinsessahiuksista? Disneyn tai muiden?

(Editoitu 23. 4. lisäämällä piirrokset Disneyn prinsessoista.)


4 kommenttia:

  1. Piirsin lapsena Bellen tukkaa useammalle paperinukelle ja ihailin myös mainitun prinsessan vaatetusta. Puhtaasti esteettisten seikkojen ohella Bellestä teki suuren suosikkini se, että Kaunotar ja hirviö oli ensimmäisiä elokuvia, jotka koin vähän syvemmin kuin sarjana toisiaan seuraavia kohtauksia.
    Frozenin prinsessojen tyyli vetoaa minuun myös. Tykkään ehdottomasti enemmän käsin piirretystä kuin tietokoneanimaatiosta, mutta kieltämättä uusi tekniikka luo hienoja mahdollisuuksia kampausten ja vaatteiden yksityiskohtaisuuden suhteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ah! Joku muukin on piirtänyt paperinukkeja!

      Kaunotar hirviö on minulle rakkain piirretty animaatioelokuva. En ole nähnyt sitä sitten 90-luvun, joten en osaa sanoa, miltä se nyt tuntuisi. Luultavasti edelleenkin se ihastuttaisi, sillä se tosiaankin on hyvin kaunis. Siinä on niin elävät taustat, viehättävää talvista maisemaa ja, kaikkein parhaimpana, hirviön linnan kirjasto! Puhumattakaan siitä, että tarina on todella toimiva. Ja musiikki samoin. Muistan monta laulua yhä edelleen. (Lempikohtaukseni on se, jossa hirviö ja Belle ovat ruokkimassa lintua. Piirsin sen jälkeen moneen kuvaan sen Bellen hupullisen ja turkisreunuseisen viitan...)

      Minä pidän myös eniten perinteisestä piirretystä animaatiosta. Sen vuoksi odotin taannoin innolla Prinsessaa ja sammakkoa. Se olikin sitten ilo silmälle, mutta valitettavasti en lämmennyt tarinalle. Tähkäpää on hieno yhdistelmä uutta tietokoneanimaatiota ja vanhaa kunnon piirustusanimaatiota. Sen vuoksi se varmaankin on visuaalisesti miellyttävin näistä uusista animaatiosta. Siinä on pehmeyttä.

      Mutta totta, tietokoneanimaatiolla saa mahtavia hiuksia (ja vaatteita). Tähkäpään hiusten lumosta saa kiittää kyllä tietokoneita, pakko myöntää :-)

      Poista
  2. Oletko sinä itse piirtänyt nuo kuvat prinsessoista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen joo. En nimimerkannut niitä, koska ei sille ole mitään tarvetta. Eiväthän nuo kuvat ole minun tuotoksiani; ovat vain käsintehtyjä kopioita Disneyn tuotoksista :-)

      Poista